poniedziałek, 4 maja 2015

Majówkowa wyżerka - top chips

Znów niezdrowo, no ale kto powiedział, że musi tak być. Troszkę o rzeczach które kupiłam na majówkę, ale w sumie nie dla siebie. Chipsy zdecydowanie mi szkodzą i boli mnie brzuch po nich, ale na spotkanko wygłodniałych osób w sam raz. 





Top chips o smaku chutney
Biedronka
ok 3zł
150 g


Sklad: ziemniaki, olej roślinny palmowy, cukier, sól wzmacniacze smaku: glutaminan monosodowy, guanylan disodowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy i zioła: cynamon w proszku, liść laurowy w proszku, goździk w proszku, imbir w proszku; czosnek w proszku, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; pomidory w proszku, malto - dekstryna, barwnik: ekstrakt z papryki; aromaty ( zawierają jęczmień)

glutaminan monosodowy - E621 - " Nadwrażliwość na glutaminian tzw. syndrom "chińskiej" restauracji, objawy: pieczenie w okolicach karku, mdłości, uczucie ucisku w klatce piersiowej, nadmierne pocenie się, zawroty głowy, bóle migrenowe, alergia, astma, osłabienia. Przegląd licznych badań epidemiologicznych publikowanych w Raif et al., 2000 roku nad negatywnym wpływem glutaminianu sodu na zdrowie wykazały też, że jest on substancją bezpieczną. Wspomniane wyżej dolegliwości wystąpiły jedynie subiektywnie wyłącznie u osób, które przekonane były o swojej nadwrażliwości na ten związek. Inne badania prowadzone w Północnej Karolinie wykazały, że u osób spożywających więcej żywności zwierającej glutaminian znacznie częściej występowała otyłość niż u osób, w których odżywianiu było go mniej." 
http://vitalia.pl/ch_add,268,0_Glutaminian_monosodowy.html

guanylan disodowy - E627 - "W nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy, zaparcia. Unikać go powinny osoby z dną moczanową, kamieniami nerkowymi oraz uczulone na aspirynę. Niedozwolony w żywności dla noworodków i dzieci."
http://vitalia.pl/ch_add,270,0_Guanylan-disodowy.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz