wtorek, 21 kwietnia 2015

Płatki śniadaniowe: kukurydziane i poduszeczki

Dziś o małym co nieco na śniadanko. Idąc nurtem mody współlokatorów kupiłam płatki kukurydziane. 
Obok stały jeszcze pysznie wyglądające poduszeczki, które tak strasznie uwielbiam. Od razu po przyjściu sięgnęłam po kukurydziane,do smaczku wzięłam kilka poduszeczek i zalałam mleczkiem sojowym - waniliowym. Polecam.

 Czas na skład i ceny:

E. Leclerc

Pałatki kukurydziane E.C.O
cena: 3,04 zł
waga: 500 gr


Skład: łamane ziarno kukurydzy (93%,) cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator mono- i diglicerydowy kwasów tłuszczowych. 
i może zawierać: orzeszki itd.

Teraz wszystkie poduszeczki z " Wiodąca Marka"
cena: 2,20
waga:150 gram

KOKOSOWE


Skład:
Cześć zbożowa 60%: mąka pszenna, kaszka kukurydziana, cukier, otręby pszenne, ryż , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, woda, proszek do pieczenia (mąka pszenna, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu)
Nadzienie (krem) 40 %: cukier, utwardzony tłuszcz roślinny, miazga słonecznikowa, mąka sojowa, emulgator: lecytyna sojowa, aromat
Ten spulchniacz jest zakazany w USA. Aby oddać jakie skutki niesie wcinanie tego smakołyku zacytuję:  Nadmiar difosforanów może uszkodzić nerki. Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy.
difosforan disodowy = E 450
 żródło: http://vitalia.pl/ch_add,51,0_Difosforany.html

CZEKOLADOWE - podejrzane...


Skład:
Część zbożowa 60%: mąka pszenna, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mąka ryżowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulator kwasowości, difosforany, substancja spulchniająca, węglany sodu.

Nadzienie o smaku czekoladowym 40%:  cukier, miazga słonecznikowa, tłuszcz rzepakowy częściowo utwardzony, mąka sojowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory: lecytyny ( z si), tristearynian sorbitolu; aromat.

tristearynian sorbitolu Pomimo, że w produkcji E492 wykorzystywane są głównie oleje roślinne, zdarza się, że stosowane są także tłuszcze zwierzęce (również wieprzowe).
 źródło: http://www.food-info.net/pl/e/e492.htm
Napisałam wiadomość z zapytaniem jak jest w tym przypadku i czekam na odpowiedz. Będę aktualizować. 

TOFFI


Skład:
Cześć zbożowa 60%: mąka pszenna, mąka pszenna graham, płatki owsiane, kaszka kukurydziana, cukier, otręby pszenne, ryż , woda, koncentrat słodu jęczmiennego, proszek do pieczenia (mąka pszenna, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu), emulgator : lecytyna rzepakowa
Nadzienie (krem) 40 %: cukier, utwardzony tłuszcz roślinny, miazga słonecznikowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz